Deze blog geeft u informatie over mijn geweldige studietijd tijdens het volgen van de minor Kind Leren Media en daarna
  • Home
  • About
  • Blog
  • Tools
  • Onderwijsontwerp
  • Afstudeeropdracht
  • Contact
* Dit onderwijsontwerp heb ik ontworpen in mijn derde leerjaar van de pabo in Veghel. De tekst hieronder dateert dan ook uit het schooljaar van 2013-2014.

Mijn idee:

Op mijn stageschool 't Palet in Heeswijk-Dinther ga ik een project opstarten rondom het thema 'derde wereld' van de methode Topondernemers. Dit project ga ik koppelen aan Actie Adoptie, waarbij wij als school een kindertehuis in Congo steunen. Kinderen gaan veel leren over het land Congo, hulporganisaties en derde wereld landen. Om dit project nóg interessanter en interactiever te maken, aansluitend bij de leef- en belevingswereld van de kinderen, ga ik gebruik maken van verschillende ICT en media mogelijkheden. Ik wil een aantal tools gaan gebruiken om de betrokkenheid, autonomie en ICT-geletterdheid van de kinderen te stimuleren. Twitter, Fakebook, Bitstripsforschools, Prowise, Proconnect, Padlet en Socrative staan op mijn lijstje. Uiteindelijk wil ik de school helpen bij de vraag 'hoe ICT en media op een educatieve en didactische manier in te zetten in het basisonderwijs?'. Hierbij gaat het met name ook om het effectief werken met tablets. Ik presenteer dan graag mijn ervaringen en ideeën aan het team waarbij ik o.a. de link wil leggen naar de 21st century skills!

Het project gaat uit 4 verschillende lesmomenten bestaan. Deze werk ik hieronder uit.

Lesmoment 1 - maandag 26 mei 2014

Het aller eerste lesmoment van dit project staat in het teken van het land Congo. Ik wil dat de kinderen als eerst iets leren over het land zelf, voordat we verder in gaan op de actie zelf. Het doel van deze les is daarom ook: 'de kinderen doen informatie op over het land Congo en kunnen aan het eind van de dag benoemen wat ze hebben geleerd'. Tijdens deze les doen de kinderen hun allereerste indrukken op rondom het thema 'derde wereld' en de aansluitende Actie Adoptie actie. De voorkennis van de kinderen wordt geactiveerd. De kinderen betrokken en geïnteresseerd laten raken bij dit project is ook een doel van deze eerste les.
In deze les gaan de kinderen vooral zelf(standig) aan de slag door in tweetallen van alles te ontdekken over het land Congo. De kinderen zijn degenen die op reis gaan! Ik begeleid ze daarbij. Dit doen ze vooral via Twitter, Fakebook en Youtube. De kinderen gaan met tablets werken. Per tweetal krijgen ze één tablet. Daarbij krijgen ze te horen dat we via het internet gaan werken en dat het belangrijk is dat we onszelf tijdens deze les alleen op Twitter, Fakebook, Padlet, Google en Youtube bevinden.

Opzet van de les:

Inleiding les 1 (10 á 15 minuten)
- De kinderen starten, per tweetal, GeoCo op. Dit is een aanwezig programma op Prowise tablets. Ik geef ze de opdracht: 'Zoek in tweetallen eens uit waar Kinshasa ligt en steek je vinger op als je het weet'. Eén tweetal mag dit vervolgens laten zien op het digibord. Daarbij stel ik vragen als: 'in welk werelddeel ligt Kinshasa?' en 'in welk land ligt Kinshasa?'.
- Vervolgens gaan we verder in op het land Congo. Ik laat via Prowise en Google Maps precies zien waar het land ligt. Samen met het kind exploreren we kort het land Congo en de omgeving.
- Daarna laat ik de kinderen een wordcloud invullen via ProConnect. Dit is een interactieve activiteit, waarbij ik in de wordcloud zet: 'waar denken jullie allemaal aan bij het land Congo?' De kinderen kunnen vervolgens via de tablets woorden toevoegen die aansluiten bij die vraag. Op deze manier wordt de voorkennis van de kinderen geactiveerd.

Kern les 1 (30 á 40 minuten)
- Via een Prowise presentatie geef ik meer informatie over het land Congo. Dit doe ik doormiddel van afbeeldingen. Ook laat ik hier één filmpje zien.
- Vervolgens nodig ik de kinderen uit om in tweetallen meer te gaan ontdekken over Congo. Dit gaan ze doen door informatie raad te plegen via de Twitter van Schoolproject AA (speciaal aangemaakte Twitter voor dit project) en op de Fakebook-pagina van Muhindo Kambale (een Congolese man, ook zelf aangemaakt voor dit project). In tweetallen (met een tablet) lezen de kinderen alle informatie en bekijken ze alle filmpjes die ze op deze twee pagina's kunnen vinden en leren zo meer over het land Congo. Ik begeleid hen hierbij via het digibord. Wat zien de kinderen allemaal? Wat voor informatie kunnen zij vinden en opnemen?

Slot les 1 (10 á 15 minuten)
- De kinderen krijgen de opdracht om op een padlet wall te posten per tweetal wat ze vandaag geleerd hebben over Congo. Dit is dus de evaluatie van de les.

Lesmoment 2 - maandag 2 juni 2014

Tijdens het tweede lesmoment kregen we een gastspreekster op bezoek! Dit is een moeder van een geadopteerd kindje die oorspronkelijk uit Congo komt. Zij gaf een PowerPoint presentatie waarbij de kinderen meer leerden over waar het geld naartoe gaat (kindertehuis in Congo). Kinderen leren hier meer over het doel van Actie Adoptie, namelijk: de bouw van een basisschool en kindertehuis in Congo. In de PowerPoint had ze allerlei foto's waardoor het onderwerp nog meer ging leven voor de kinderen!

Verder heeft de les vandaag als doel: de kinderen verder kennis laten maken met het land Congo en verschillende hulporganisaties. Hun kennis wordt uitgebreid en ze gaan zelf op onderzoek uit.

Opzet van de les:

Inleiding & kern les 2 (ongeveer 45 minuten)
- Via het digibord kijken de kinderen mee naar de Twitter die open staat. Ook hebben ze per tweetal een tablet, waar ze zelf ook op kunnen snuffelen. De kinderen gaan hier verschillende informatie (tekst én filmpjes) bekijken. Filmpjes over Congo en informatie over hulporganisaties (Warchild, WNF, HHCCA, Unicef, Rode Kruis en Max Havelaar). Kijk zelf ook maar eens op de Twitter van SchoolprojectAA: https://twitter.com/SchoolprojectAA. Deze informatie komt overeen met het aanbod van het thema 'derde wereld' uit de methode Topondernemers. Ik gebruik Twitter dus als mijn eigen informatiekanaal voor de kinderen uit mijn klas. Ik filter de informatie en zorg dat de kinderen de juiste informatie binnenkrijgen.
- Vervolgens geef ik de kinderen de opdracht om naar http://nl.padlet.com/MeesterBas/Congo te gaan. Op deze Padlet wall posten ze wat ze vandaag geleerd hebben over Congo. Dit is een evaluatie op de les.

Slot les 2 (15 minuten)
- Als laatst verwijs ik de kinderen alvast graag naar Bitstrips for Schools. Ik leg deze tool aan de kinderen uit en vertel ze wat de opdracht is. Dit doe ik doormiddel van een Bitstrip. Dit dient ook meteen als voorbeeld. Stapsgewijs laat ik zien hoe deze website werkt en wat de kinderen hiermee kunnen. Om het extra concreet te maken voor de kinderen laat ik ze, samen met een kind zelf, alvast een voorbeeld zien van hoe ze hun eigen personage kunnen maken. Op deze manier hoop ik dat heel de klas snapt hoe Bitstrips werkt zodat ze hier thuis mee aan de slag kunnen.
- Als opdracht voor thuis gaan de kinderen aan de slag met het maken van hun eigen poppetje en een eigen strip! Deze strip moet gaan over wat ze geleerd hebben over Congo. Hoe de strip eruit ziet mogen ze zelf invullen. Op een bijgeleverde brief staan nog precies de juiste stappen voor makkelijk gebruik van Bitstrips.

Lesmoment 3 - dinsdag 3 juni 2014

Het derde les moment staat in teken van Actie Adoptie zelf. 's Middags was er een sportmiddag georganiseerd. Hiervoor hebben kinderen geld opgehaald door te sponsoren. Ze ervaren hiermee hoe ze zich inzetten voor een hulporganisatie. Alle kinderen van groepen 5 en 6 worden door elkaar gehusseld in 3 teams. Eén team begint met Apenkooi en de overige twee teams strijden tegen elkaar in een groot chaosspel. Na een bepaalde tijd worden de groepjes gewisseld met elkaar. Door het competitie element zullen de kinderen hoogstwaarschijnlijk actief, enthousiast en intensief bewegen. Op deze manier sportten ze voor het geld dat ze (door te sponsoren) op gehaald hebben. 

’s Avonds is er een goede doelen markt waar men spulletjes verkoopt en optredens verzorgt (poppenkast e.d.). Dit alles voor het goede doel: HHCCA. Hierbij komen waarschijnlijk veel ouders, andere familieleden en vrienden kwamen kijken.

Uiteindelijk hopen we met z'n allen veel geld op te halen voor het goede doel en hebben de kinderen mogen ervaren hoe dit in zijn werking gaat. Deze actie sluit dus mooi aan bij het project, waardoor het geheel aan informatie nóg meer betekenis zal krijgen voor de kinderen.

Lesmoment 4 - dinsdag 10 juni 2014

Het vierde en tevens laatste les moment stond in het teken van herhaling en toetsing van de verworven informatie. De kinderen hebben een heleboel kennis opgedaan rondom het thema 'Congo en derde wereld landen' en zijn nu in staat om deze kennis over te dragen d.m.v. een toets. Hiervoor krijgen de kinderen nog wel een herhalingsmoment. 

Opzet van de les:

Lesmoment 4: Herhaling en toetsing les over hetgeen wat de kinderen geleerd hebben over Congo en hulporganisaties (TOOLS: Prowise + Proconnect, Socrative, Bitstrips).

Inleiding & kern les 4 (40 min)
Samen met de kinderen wordt er teruggekeken op het project. Informatie wordt nog één keer herhaald voor ze, zodat ze goed weten wat ze allemaal hebben geleerd. Maar dit gebeurd niet door mij... Kinderen doen dit zelf! Ik open de Prowise presentatie met afbeeldingen en informatie over Congo en hulporganisaties. De kinderen krijgen deze presentatie dus nog een keer te zien, maar deze keer vertellen de kinderen mij de informatie en vul ik eventueel aan. Zo halen de kinderen zelf de kennis op die zij hebben over alles wat ze geleerd hebben.  

Vervolgens voeren de kinderen een interactieve quiz via Socrative uit. Ze gaan naar http://b.socrative.com/, vullen de groepscode ‘congo14’ in en maken de quiz (10 vragen over wat de kinderen geleerd hebben). De vragen bestaan uit: meerkeuzevragen, open vragen én stellingen. Per tweetal maken ze de quiz en ze proberen hiermee zoveel mogelijk goed te beantwoorden natuurlijk! Het werkt zo: kinderen beantwoorden vraag na vraag via hun tablet. Vervolgens komen de antwoorden die de kinderen geven op het digibord te staan en krijgen kinderen zelf (op hun tablet) feedback over hoe ze de vraag beantwoord hebben met eventueel een beschrijving van het goede antwoord. Interactief dus!

Slot les 4 (20 min)
Vervolgens (als afsluitende opdracht) maken we met héél de klas één strip op het digibord. Dit doen we dus met de tool: Bitstripsforschools. Ieder mag om de beurt één ding toevoegen aan de strip. Uiteindelijk moet er een strip uitkomen die gaat over Congo of hulporganisaties en hetgeen wat de kinderen geleerd hebben, dat is het doel. Afspraak: eerst achtergrond, dan poppetje, dan tekst en als laatst eventuele attributen. Uiteindelijk komt hier dan een kleine strip uit die we met z'n allen gemaakt hebben. 

Officieel is het project nu afgelopen, maar kinderen kunnen thuis nog steeds aan de slag met Bitstrips door hun eigen strips te maken over Congo of hetgeen wat ze geleerd hebben. Aangezien Bitstrips zo populair is bij de kinderen, gaat dit waarschijnlijk zorgen voor een mooi resultaat.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.