Er bestaat erg veel digitaal leermateriaal en veel daarvan onder onze beschikking. Een leerkracht gebruikt naar mijn weten elke dag digitaal leermateriaal. Wanneer het nu om het bekijken van filmpjes gaat via Klokhuis of de kinderen werkbladen maken die jij op http://www.kinderpleinen.nl/showPlein.php hebt gevonden, het is allemaal digitaal leermateriaal. Educatief materiaal dat via het internet geraadpleegd kan worden. Zo zijn er ook vele Yurls pagina's waar men digitaal leermateriaal kan vinden.
Er is zelfs een site die veel van deze digitale leermaterialen opzoekt en online beschrijft, namelijk: http://reisgidsdigitaalleermateriaal.org/. De Reisgids Digitaal Leermateriaal is een praktische wegwijzer naar bronnen en tools en met werkvormen en rolmodellen voor digitaal leermateriaal in de dagelijkse onderwijspraktijk. Hiervan gaat een boek gepubliceerd worden waarin o.a. ook verschillende bronnen en tools beschreven gaan worden. En wat denk je? Wij hadden de kans gekregen om hier aan mee te werken!
Het TPACK model kan leraren helpen bij het maken van keuzes over hoe ICT ingezet kan worden om het leren van een bepaalde vakinhoud te ondersteunen. Tegelijkertijd helpt het TPACK model leraren om kritisch na te denken over hun eigen kennis en de kennis die zij nodig (zouden moeten) hebben om ICT zinvol in te kunnen zetten binnen bepaalde vakken met behulp van een bepaalde didactiek.
- Content Knowledge = weten waar je het over hebt (kennis vakgebieden)
- Pedagogical Knowledge = vakdidactische kennis, hoe je de stof overbrengt op de klas
- Technological Knowledge = technische kennis (bijvoorbeeld van ICT middelen)
Hieronder een wordcloud van het TPACK idee (in het Engels). Ik vind deze afbeelding erg duidelijk maken waar je bij het woord 'TPACK' allemaal aan kunt denken: