Deze blog geeft u informatie over mijn geweldige studietijd tijdens het volgen van de minor Kind Leren Media en daarna
Bas 4 Education
  • Home
  • About
  • Blog
  • Tools
  • Onderwijsontwerp
  • Afstudeeropdracht
  • Contact

Dag 4: digitaal leermateriaal & het TPACK model

5/15/2014

1 Reactie

 
Nadat we veel geleerd hadden over het maken van een digitaal prentenboek en 21st century skills, kwamen de onderwerpen 'digitaal leermateriaal' en 'TPACK model' aan bod.

Er bestaat erg veel digitaal leermateriaal en veel daarvan onder onze beschikking. Een leerkracht gebruikt naar mijn weten elke dag digitaal leermateriaal. Wanneer het nu om het bekijken van filmpjes gaat via Klokhuis of de kinderen werkbladen maken die jij op http://www.kinderpleinen.nl/showPlein.php hebt gevonden, het is allemaal digitaal leermateriaal. Educatief materiaal dat via het internet geraadpleegd kan worden. Zo zijn er ook vele Yurls pagina's waar men digitaal leermateriaal kan vinden.

Er is zelfs een site die veel van deze digitale leermaterialen opzoekt en online beschrijft, namelijk: http://reisgidsdigitaalleermateriaal.org/. De Reisgids Digitaal Leermateriaal is een praktische wegwijzer naar bronnen en tools en met werkvormen en rolmodellen voor digitaal leermateriaal in de dagelijkse onderwijspraktijk. Hiervan gaat een boek gepubliceerd worden waarin o.a. ook verschillende bronnen en tools beschreven gaan worden. En wat denk je? Wij hadden de kans gekregen om hier aan mee te werken!
Foto
Op de site kun je al een heleboel sites voor digitaal leermateriaal zien onder 'bronnen' (aan de rechterkant onder 'suggesties' en 'al beschreven'). Zelf ben ik WatNou? van Kennisnet gaan beschrijven. Op deze website kunnen leerlingen van groep 4 tot en met groep 8 aan de slag met actuele thema's die spelen in de klas. Dat wordt gedaan met tekst, maar vooral ook met leuke fimpjes, spelletjes en weetjes. Ideaal voor in de klas! Zie: http://www.kennisnet.nl/kids/watnou/

En wat is nu het TPACK model? TPACK helpt je als leerkracht om ICT te integreren in je onderwijs. TPACK staat voor Technological Pedagogical Content Knowledge, de specifieke deskundigheid van de leraar om de kennis en de vaardigheden die bij een vak horen, op een aantrekkelijke en begrijpelijke manier te presenteren aan de leerling met behulp van ICT. 
 
Het TPACK model kan leraren helpen bij het maken van keuzes over hoe ICT ingezet kan worden om het leren van een bepaalde vakinhoud te ondersteunen. Tegelijkertijd helpt het TPACK model leraren om kritisch na te denken over hun eigen kennis en de kennis die zij nodig (zouden moeten) hebben om ICT zinvol in te kunnen zetten binnen bepaalde vakken met behulp van een bepaalde didactiek. 
Foto
Even een kleine toelichting bij dit model:
- Content Knowledge = weten waar je het over hebt (kennis vakgebieden)
- Pedagogical Knowledge = vakdidactische kennis, hoe je de stof overbrengt op de klas
- Technological Knowledge = technische kennis (bijvoorbeeld van ICT middelen)

Hieronder een wordcloud van het TPACK idee (in het Engels). Ik vind deze afbeelding erg duidelijk maken waar je bij het woord 'TPACK' allemaal aan kunt denken:
Foto
Het gaat erom dat deze drie onderdelen goed met elkaar afgestemd worden. Dat je op de juiste manier lesinhoud, werkvorm en techniek combineert. Om te leren goede combinaties te maken met deze drie onderdelen van het TPACK model, is er het TPACK-spel ontwikkeld. Dit spel hebben wij ook tijdens de les gespeeld. Hierbij krijg je een set van 3 TPACK onderdelen. Het gaat erom om op basis daarvan een lessituatie te bedenken door de 3 verschillende onderdelen te combineren. Zo kwamen wij als klas op verschillende ideeën. Klik op de knop hieronder om naar de Padlet Wall te gaan om deze ideeën te bekijken:
Padlet Wall TPACK
Speel het spel zelf! http://www.e-meester.nl/tpack/

Bron: http://www.tpack.nl/
1 Reactie
Martijn link
5/20/2014 06:56:24 pm

Erg duidelijk Blog Bas.
Overzichtelijk, professioneel en inspirerend!
Een kleine kanttekening, De afbeelding met de Wordcloud is wat onduidelijk. Je zou hier een link kunnen maken naar de originele afbeelding, zodat deze groter te bekijken is.

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    Auteur:

    Bas van den Brand
    21 jaar oud
    Heeswijk-Dinther
    Basisschool St. Jozef
    Beginnend leerkracht
    Groep 6

    #ICT&media
    #onderwijsinnovatie

    Foto
    Tweets van @BasvdBrand93

    Categorieën:

    Alles
    21st Century Skills
    Betrokkenheid
    Bitstrip
    CLT
    Compactibility
    Complexity
    Denkhoeden Van De Bono
    Digitaal Leermateriaal
    Digitaal Prentenboek
    Early Adopters
    Early Majority
    Expeditie Moendoes
    Filmpje
    Flipping The Classroom
    Gamification
    Gastdocent
    ICT
    Innovatie
    Innovators
    Kind Leren Media
    Laggards
    Late Majority
    Leraren Voor De Toekomst
    Mediapedagogiek
    Mediawijsheid
    Motivatie
    Observability
    Ondernemerschap
    Ondernemingszin
    Onderwijsontwerp
    Onderwijspraktijk
    Out Of The Box Denken
    Profitability
    SDT
    Social Media
    Society 3.0
    Succesfactoren
    Tools
    TPACK Model
    Trialability
    Tweetbattle
    Twitter
    Vier In Balans
    Vloeibare Samenleving
    Voordelen

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.