Deze blog geeft u informatie over mijn geweldige studietijd tijdens het volgen van de minor Kind Leren Media en daarna
Bas 4 Education
  • Home
  • About
  • Blog
  • Tools
  • Onderwijsontwerp
  • Afstudeeropdracht
  • Contact

Dag 5: mediawijsheid

5/21/2014

0 Reacties

 
We zijn vandaag ook nog wat uitgebreider ingegaan op ons onderwijsontwerp. Weet je wat? Ik licht alvast een tipje van de sluier op...

Mijn idee:
Ik ga vanaf volgende week maandag beginnen met een project rondom het thema 'derde wereld' van de methode Topondernemers. Dit project ga ik koppelen aan Actie Adoptie, waarbij wij als school een kindertehuis in Congo steunen. Kinderen gaan veel leren over het land Congo, hulporganisaties en derde wereld landen. Om dit project nóg interessanter en interactiever te maken, aansluitend bij de leef- en belevingswereld van de kinderen, ga ik gebruik maken van verschillende ICT en media mogelijkheden. Ik wil een aantal tools gaan gebruiken om de betrokkenheid, autonomie en ICT-geletterdheid van de kinderen te stimuleren. Twitter, Fakebook, Bitstripsforschools, Glogster, Prowise, Proconnect en Socrative staan al op mijn lijstje (wat nog aangepast kan worden). Uiteindelijk wil ik de school helpen bij de vraag 'hoe ICT en media op een educatieve en didactische manier in te zetten in het basisonderwijs?'. Hierbij gaat het met name ook om het effectief werken met tablets. Ik presenteer dan graag mijn ervaringen en ideeën aan het team waarbij ik o.a. de link wil leggen naar de 21st century skills! - Hierover later meer...

Check alvast http://www.classtools.net/FB/1214-mZHCkH voor de Fakebook pagina van Muhindo Kambale, een man uit Congo! Hieronder ook alvast een klein opzetje van de Twitter die ik straks ga gebruiken voor het project:
Foto
Tevens hebben we vandaag een klein debat gehouden over het pedagogische aspect bij mediawijsheid, genaamd: mediapedagogiek. We kregen een aantal stellingen en hier hebben we vervolgens op gereageerd. Hoe denkt u over de volgende stellingen?

• Als leerkracht moet je leerlingen volgen op sociale media ( twitter/facebook )
• Als school moet je actief zijn op sociale media
• Je moet als school delen van het internet afschermen voor kinderen


Mediapedagogiek gaat over de kansen en gevaren van de media in onze huidige samenleving. Wat moeten de kinderen weten en leren hierover? We willen kinderen graag 'mediawijs' maken.

Internet en sociale media spelen, zoals eerder gezegd, een steeds groter wordende rol in onze samenleving. Onze maatschappij is constant in beweging en nieuwe ontwikkelingen staan voor de deur. Kinderen groeien hierin op én mee. Ze komen al snel in aanraking met tablets, laptops en smartphones. Vanaf ongeveer groep 6 van de basisschool kunnen kinderen in aanraking komen met sociale media zoals Facebook of Twitter. Het is belangrijk dat kinderen weten hoe ze om moeten gaan met deze verschillende digitale middelen en ontwikkelingen.

In de kennisbasis generiek voor leerkrachten basisonderwijs staat het volgende:
- Technologische ontwikkeling: kennis van de digitale (leef)wereld van kinderen in een netwerksamenleving; kennis van de werking van ICT in het onderwijs; informatieverwerkingstheoreën; multimediatheorie; misconcepties over multitasking e.d.
- Mediadidactiek en mediawijsheid: informatievaardigheden; gebruik van multimediale bronnen; omgaan met digitaal pesten.

Zo is het voor kinderen belangrijk om te weten wat het internet precies inhoudt en dat je met sociale media als het ware een 'digitale voetafdruk' achterlaat. We moeten kinderen hierin begeleiden. Het is belangrijk dat er duidelijke afspraken en regels met de kinderen gemaakt worden. Hieronder een voorbeeldje:
Foto
Als we kinderen mediawijzer willen maken, is het de bedoeling dat we ze voorlichting geven over thema's als: cyberpesten, privacy, veilig internetten en communicatie met anderen. Met gebruik van diverse concrete filmpjes kun je al het één en ander makkelijk aan kinderen uitleggen. Maar ga ook zeker het gesprek met ze aan! Zorg voor interactie en laat de kinderen zelf ook reageren met wat zij precies vinden over een bepaald thema.

WatNou? van Kennisnet kan hierbij een uitstekende bron zijn! Onder het thema 'mediawijsheid' kun je kinderen zelf allerlei belangrijke speerpunten over dit thema laten ontdekken. Ze bekijken filmpjes, lezen teksten, spelen verschillende games en komen er dus op een leuke, educatieve manier achter wat mediawijsheid precies inhoudt. Neem eens een kijkje: http://www.kennisnet.nl/kids/watnou/mediawijsheid/

Zorg ook zeker voor ouderbetrokkenheid, zodat ouders ook in de gaten gaan hebben wat mediawijsheid precies inhoudt. Dit kan bijvoorbeeld door een workshop te organiseren of via mailcontact, social media en de schoolwebsite.

Tenslotte wil ik nog even linken naar het model van Erik Meester. In dat model is schematisch weergegeven hoe mediawijsheid vorm kan krijgen op een basisschool en wat daarbij succesfactoren zijn. Ik zou zeggen: kijk eens naar dit model en bedenk hoe dit op jou school kan gaan (of misschien al gaat)?
Foto
0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Auteur:

    Bas van den Brand
    21 jaar oud
    Heeswijk-Dinther
    Basisschool St. Jozef
    Beginnend leerkracht
    Groep 6

    #ICT&media
    #onderwijsinnovatie

    Foto
    Tweets van @BasvdBrand93

    Categorieën:

    Alles
    21st Century Skills
    Betrokkenheid
    Bitstrip
    CLT
    Compactibility
    Complexity
    Denkhoeden Van De Bono
    Digitaal Leermateriaal
    Digitaal Prentenboek
    Early Adopters
    Early Majority
    Expeditie Moendoes
    Filmpje
    Flipping The Classroom
    Gamification
    Gastdocent
    ICT
    Innovatie
    Innovators
    Kind Leren Media
    Laggards
    Late Majority
    Leraren Voor De Toekomst
    Mediapedagogiek
    Mediawijsheid
    Motivatie
    Observability
    Ondernemerschap
    Ondernemingszin
    Onderwijsontwerp
    Onderwijspraktijk
    Out Of The Box Denken
    Profitability
    SDT
    Social Media
    Society 3.0
    Succesfactoren
    Tools
    TPACK Model
    Trialability
    Tweetbattle
    Twitter
    Vier In Balans
    Vloeibare Samenleving
    Voordelen

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.