Deze blog geeft u informatie over mijn geweldige studietijd tijdens het volgen van de minor Kind Leren Media en daarna
Bas 4 Education
  • Home
  • About
  • Blog
  • Tools
  • Onderwijsontwerp
  • Afstudeeropdracht
  • Contact

Dag 6: Gamification: het spel

5/22/2014

1 Reactie

 
Foto
Vandaag beloofde een interessante dag te worden. Gamification stond namelijk op het programma! Oftewel: games in het onderwijs. Bij Gamification gaat het om de educatieve aspecten achter een game. Welke vaardigheden worden gestimuleerd bij de kinderen? Wat leren ze door het spelen van een bepaalde game?
Foto
Een voorbeeld: bij het spel 'Shadows' (RPG: role-playing game) moet je je eigen goede én slechte kant tekenen. Daarbij teken je ook twee zogenaamde 'tokens'. Vervolgens worden er groepjes van vier gemaakt. Men gaat gooien met twee dobbelstenen (één is de goede, de ander de slechte). Het gaat in dit spel allemaal om keuzes. Er is een situatie gegeven en het eerste kind bedenkt een positief gevolg daarop, maar ook een negatief gevolg. De dobbelstenen bepalen vervolgens of jij voor de goede of slechte keuze gaat kiezen (het hoogste getal wint). Zo komt iedereen aan de beurt en volgt er een bepaald verhaal! Het kan alle richtingen op! De kinderen hebben hier ook nog een eigen keuze in, door een 'token' in te zetten. Daarmee kun je opnieuw gooien wanneer je het niet eens bent over de keuze.

Wat leert een kind hier nu van?
- Interactie & communicatie met andere kinderen (sociale vaardigheden)
- Oorzaak-gevolg relaties leren leggen (redeneren)
- Creatief denken (inspelen op de situatie)

Dit spel kan dus een geweldige werkvorm zijn voor een taalles! De rol van de leerkracht is om de kinderen in de wereld te houden (ze duiken in het verhaal, zorg dat ze écht in dat verhaal blijven), dit maakt de activiteit erg waardevol.

Johan Huizinga vroeg zich ooit af wat een spel eigenlijk inhield. Volgens hem gaat het om een vrije handeling, je kunt zelf bepalen wat je doet. Een spel staat buiten het gewone leven en heeft daar dus geen invloed op. Een spel kan een speler geheel in beslag nemen en betrokken laten raken. Daarom speelt een kind een spel vaak vanuit zijn intrinsieke motivatie (omdat hij dit ook écht zelf wil en die wil niet wordt opgedragen). Er is altijd een bepaalde gamesetting: een bepaalde wereld, ruimte en tijd. Er bestaan bepaalde (spel)regels waardoor het spel ordelijk gespeeld kan worden en het roept gemeenschapsverbanden op: mensen spelen graag met elkaar samen (Huizinga J., 1938).

Het begrip 'magic circle' is erg goed inzetbaar in het onderwijs! Kinderen raken erg betrokken bij het spel doordat ze de spelwereld in worden gezogen die losstaat van de werkelijkheid (de magic circle). Een belangrijk doel van Gamification is daarom ook het verhogen van de betrokkenheid en motivatie van het kind. Maar net als bij sociale media, is het belangrijk dat je kinderen hierin begeleid: praat bijvoorbeeld met ze over het verschil tussen de gamewereld en de realiteit.

Een spel bestaat altijd uit 'rules' (spelregels) en 'play' (het spel wat plaatsvindt). Ook neemt een spel vaak een gehele 'culture' met zich mee. 'Culture' is de leef- en belevingswereld van het spel en om het spel heen waar de kinderen helemaal in op kunnen gaan. Bij veel games is er ook een hele happening eromheen te zien. Zo zie je dat er bij een aantal games zelfs toernooien worden gehouden waar men veel geld mee kan verdienen!

Het is belangrijk dat we kennis en inzicht krijgen in spellen. Daarmee krijgen we ook inzicht in de belevingswereld van leerlingen en kunnen we ons eigen ontwerpen van leeractiviteiten verbeteren!
In mijn volgende blog wil ik graag nog verder ingaan op Gamification. Ik ga het dan o.a. hebben over de motivatie in het leerproces bij Gamification en het toepassen van bepaalde leerprincipes van kinderen.

Maar voordat ik hier meer over ga vertellen, wil ik u eerst verwijzen naar het volgende filmpje (klik op de link):
http://www.ted.com/talks/seth_priebatsch_the_game_layer_on_top_of_the_world#t-37010

Ik kon mezelf erg goed vinden in het filmpje en de dingen die Seth Priebatsch verteld. Bijvoorbeeld hetgeen wat hij zegt over 'status'. Je wilt graag beter worden en jezelf ontwikkelen. Dit wil een kind ook. Wanneer je dat als kind ziet gebeuren (vergelijkbaar met een level omhoog gaan in een spel) is dit een enorm goede motivatie voor het goede werk wat het kind levert. Je wilt je ook graag onderscheiden van de rest. Een klein beetje competitie kan ook helemaal niet erg zijn! Alleen je moet weten hoe je hiermee om kunt gaan. Zo zou je de tafels in een leuke spelvorm kunnen gieten, zodat het oefenen van de tafels erg leuk wordt. Kinderen gaan een level omhoog wanneer ze een tafel halen en krijgen dan bijvoorbeeld een aantal muntjes die ze kunnen besteden om een leuk spelletje te spelen. Dit nodigt én daagt erg uit om de tafels te oefenen. Je wilt tenslotte die leuke spelletjes kunnen spelen en een level omhoog gaan. Kinderen zullen daar hard voor willen werken!
Foto
Bron: Huizinga, J. (2010). Homo Ludens. Amsterdam: University Press
1 Reactie
Rudy
5/27/2014 05:47:42 pm

Beste Bas,
Je hebt een zeer interessante site, je blogs zijn leuk en vooral het verschil in blogs maakt het zeer leuk om te lezen. Het stuk over gamification heeft goede bronnen en staat erg sterk. Hou die afwisseling in je blog, ga zo door!

Antwoord



Laat een antwoord achter.

    Auteur:

    Bas van den Brand
    21 jaar oud
    Heeswijk-Dinther
    Basisschool St. Jozef
    Beginnend leerkracht
    Groep 6

    #ICT&media
    #onderwijsinnovatie

    Foto
    Tweets van @BasvdBrand93

    Categorieën:

    Alles
    21st Century Skills
    Betrokkenheid
    Bitstrip
    CLT
    Compactibility
    Complexity
    Denkhoeden Van De Bono
    Digitaal Leermateriaal
    Digitaal Prentenboek
    Early Adopters
    Early Majority
    Expeditie Moendoes
    Filmpje
    Flipping The Classroom
    Gamification
    Gastdocent
    ICT
    Innovatie
    Innovators
    Kind Leren Media
    Laggards
    Late Majority
    Leraren Voor De Toekomst
    Mediapedagogiek
    Mediawijsheid
    Motivatie
    Observability
    Ondernemerschap
    Ondernemingszin
    Onderwijsontwerp
    Onderwijspraktijk
    Out Of The Box Denken
    Profitability
    SDT
    Social Media
    Society 3.0
    Succesfactoren
    Tools
    TPACK Model
    Trialability
    Tweetbattle
    Twitter
    Vier In Balans
    Vloeibare Samenleving
    Voordelen

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.