Society 2.0 gaat uit van een kennismaatschappij waarin ICT steeds belangrijker wordt. De maatschappij krijgt meer invloed en dat zie je ook terug in de klas. Kinderen krijgen meer invloed op het onderwijs. De rol van de leerkracht veranderd van een sturende naar een meer begeleidende rol. Er is veel interactie tussen de leerkracht en de kinderen en er heerst een open leerklimaat waarin kinderen van en met elkaar leren. Ze werken samen en leren met en van elkaar. Kinderen krijgen meer verantwoordelijkheid en werken meer vanuit het eigen initiatief.
Flipping the Classroom sluit erg goed aan bij Society 3.0. Het houdt precies in wat het woord zegt: je draait de klas om. Huiswerk wordt klassenwerk en andersom. Flipping the Classroom is een organisatievorm van onderwijs waarbij je klassikale ‘kennisoverdracht’ vervangt door video’s en eventuele andere vormen van online instructie. Leerlingen kunnen de kennis hierdoor buiten de schoolmuren en de reguliere lessen tot zich nemen. Er is zo meer klassikale tijd beschikbaar voor het beantwoorden van vragen, individuele aandacht, verdieping en activerende didactiek (tijdwinst). Flipping the Classroom kan bijdragen aan gedifferentieerd onderwijs en maakt het voor leerlingen mogelijk om instructie te krijgen op hun eigen tempo (Kennisnet, flipping the classroom). De leerkracht geeft hierbij dus geen live instructie, maar neemt een filmpje op waarin hij zijn instructie duidelijk maakt.
In de onderstaande filmpjes wordt het concept nog extra duidelijk uitgelegd:
| |
Didactische Kennis (PK): de leraar weet welke vormen van activerende didactiek ingezet kunnen worden tijdens de les.
Inhoudelijke kennis (CK): de leraar is goed op de hoogte van de inhoud van les en welke elementen van belang zijn. Omdat de lesinhoud idealiter moet worden verwerkt tot een filmpje van maximaal 10 minuten zouden vooral de kernaspecten hierin opgenomen moeten worden. Aanvullingen hierop met opdrachten en verwerkingsopgaven moeten veelal op maat gemaakt worden.
Technische kennis (TK): de leraar dient kennis te hebben van de technische mogelijkheden om filmpjes te maken en deze te verspreiden onder de leerlingen. Maar ook het ontwerpen van het aanvullende materiaal is hier een onderdeel van.
Maar waarom nu Flipping the Classroom? Naast de eerder genoemde voordelen (tijdwinst), zijn er ook nog meer voordelen! Een van de grootste, door onderzoek bewezen, voordelen van het gebruik van online leren middels video is dat leerlingen controle hebben over het tempo en de frequentie waarop de inhoud aangeboden wordt. Hiermee zijn leerlingen zelf in staat delen die zij niet begrijpen, of die verdere versterking nodig hebben, zo vaak als ze willen te herhalen. Daarnaast stimuleert het ook onderdelen waarin zij interesse hebben vaker te bekijken (Kennisnet, flipping the classroom). Een andere positieve factor is dat gemaakte video's het volgende schooljaar wederom kunnen worden ingezet, je kunt ze dus hergebruiken!
Flipping the Classroom is erg breed. Eigenlijk is alles mogelijk. Je kan bijvoorbeeld voor kiezen jezelf te filmen voor een instructie of alleen je computerscherm op te nemen en daarbij zelf in te spreken met een speciaal programmaatje. Toch is de manier van instructie persoonsgebonden. Overleggen met de leerlingen wat zij het prettigst vinden, zou een goede optie kunnen zijn om je keuze voor een instructiefilmpje op af te stemmen. Vandaag hebben ik en een medestudente ook een instructiefilmpje gemaakt! Dit hebben we gedaan met een digitale camera en het programma 'Moviemaker'. Bij ons idee neemt humor een belangrijke plaats in. Tevens wilden we het rekenprobleem zó concreet mogelijk maken voor de kinderen. In het filmpje hieronder leggen wij middels een filmpje uit hoe kinderen een grote deelsom uit kunnen rekenen die in een verhalende context staat:
http://www.kennisnet.nl/themas/flipping-the-classroom/een-geflipte-les/;
http://www.kennisnet.nl/themas/flipping-the-classroom/aan-de-slag/;
http://www.kennisnet.nl/themas/flipping-the-classroom/inspiratie-tools/
Bronnen:
Beemt, A. van den (2014). Leren met interactieve media. Assen: Van Gorcum.
Beemt, A. van den., A. Sanne & Simons, R. (2009). Jongeren en interactieve media. Zoetermeer: Kennisnet.
Kennisnet (z.j.) Flipping the Classroom. Geraadpleegd via: http://www.kennisnet.nl/themas/flipping-the-classroom/.